Home Kennisplein Leren over energiemanagement dankzij Energie Koplopers Overijssel

7 oktober 2019

Leren over energiemanagement dankzij Energie Koplopers Overijssel

Leren over energiemanagement dankzij Energie Koplopers Overijssel

Voor vitaal en toekomstbestendig ondernemerschap is energiebesparing een belangrijk thema. In 2015 is er een project gestart voor de grootverbruikers in Overijssel, de Energie Koplopers Overijssel (EKO) en in 2017 is hier vervolg aangegeven. Inmiddels staat de derde groep te trappelen om te beginnen.

Energiemanagement gaat over het monitoren van het energieverbruik en inzicht krijgen in hoe dit te verlagen. Bedrijven die meedoen krijgen actieve begeleiding en leren ook van elkaar. Door regelmatig samen te komen en te kijken naar elkaars ontwikkeling hoeft een energiemanager niet zelf alle informatie uit te zoeken. Maar niet alleen de energiemanager is betrokken bij het project, ook directeuren van het bedrijf worden actief bij het proces betrokken.

Het project draait om learing-by-doing, de bedrijven gaan actief aan de slag om hun energieverbruik in kaart te brengen. Tijdens diverse werksessies wordt het gehele proces doorlopen. Eerst wordt er geïnventariseerd wat significante energieverbruikers zijn, daarna zal er gekeken worden naar verbetermogelijkheden en het dagelijkse beheer. Het hele proces staat onder begeleiding van een ervaren adviseur. Gaande weg zullen de energiemanagers van de bedrijven veel informatie opdoen die ze kunnen toepassen in hun eigen organisatie. De opgedane ervaringen worden breder gedeeld, zodat ook andere bedrijven van dit project leren.

Ben je enthousiast geworden, grootverbruiker en wil je deelnemen? Neem dan contact op met Dicky van Keulen: d.v.keulen@overijssel.nl, 038 – 499 9397.