Home Kennisplein JustRES

29 juni 2021

JustRES

Op weg naar sociale en ruimtelijke rechtvaardigheid in de Regionale Energie Strategieën van Overijssel

Het onderzoek JustRES probeert antwoord te geven op de vraag ‘Welke vormen van bestuur en burgerparticipatie kunnen zorgen voor een sociaal-ruimtelijk rechtvaardige regionale energiesystemen in Overijssel?’

 

JustRES levert kennis en ideeën op die de sociaal-ruimtelijk rechtvaardige verdeling van kosten en baten van hernieuwbare energieprojecten in Overijssel versterken. Hiervoor worden nieuwe bestuursvormen en participatiemodellen in hernieuwbare energieprojecten in Nederland onderzocht en werken belanghebbenden mee aan het ontwerp van besluitvorming over de ruimtelijke inpassing en beheer van hernieuwbare energievoorzieningen.

Stappen

Om antwoord te kunnen geven op de onderzoeksvraag worden nieuwe bestuursvormen en participatiemodellen in hernieuwbare energieprojecten bekeken in Nederland. Belanghebbenden werken mee aan het ontwerp van besluitvorming over de ruimtelijke inpassing en beheer van hernieuwbare energievoorzieningen.

De activiteiten van het project omvatten:
– Studenten onderzoek naar energie-initiatieven (WUR en Saxion)
– Het bouwen aan een interactieve “energie rechtvaardigheidskaart” om toe te passen in interviews en deliberatieve sessies
– Interviews en project bezoek
– Een enquête onder 1000 inwoners van Overijssel
– Deliberatieve sessies met inwoners
– Workshops voor het vormgeven van nieuwe bestuursmodellen

Resultaten:
• Kennis en inzicht over een sociaal-ruimtelijk rechtvaardige verdeling van hernieuwbare energie maatregelen in de RES regio’s van Overijssel
• Bestuursmodellen en voorstellen voor de regionale energie strategie op basis van burgerparticipatie
• Wetenschappelijke artikelen en een proefschrift over sociaal-ruimtelijke energie rechtvaardigheid, participatie en bestuursmodellen.

De mensen achter het project

Wageningen University & Research

Bas van Vliet – Universitair hoofddocent Milieubeleid. Expertise: sociaal-technische veranderingen in milieu-relevante urbane systemen: water en sanitatie, afval en energie infrastructuur. Daarnaast: Docent en onderzoeker bij Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions

Sanneke Kloppenburg.- Universitair docent Milieubeleid. Socioloog geïnteresseerd in opkomende digitale technologie en gevolgen voor het sturen van duurzame consumptie en productie praktijken. Thematische focus ligt op duurzaamheidstransities in energie, mobiliteit en voedsel.

Bart Haagsma – PhD kandidaat. Heeft een achtergrond in Bestuurs- en Organisatiekunde met een specialisatie in Communicatie, Beleid en Management (Utrecht University). Zijn MSc thesis omvatte een discourse analyse van Nederlandse parlementaire debatten over klimaatbeleid.

Tamara Metze-Burghouts – Universitair hoofddocent Bestuurskunde. Opgeleid in Politieke Wetenschappen en Wetenschaps- en Technologie Studies met een PhD in Bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Onderzoeksinteresse in democratische innovaties, framing, scenario ontwikkeling, energie controversies, milieubeleid, voedsel beleid en stedelijke planning.

Saxion Hogeschool

Bauke de Vries – Docent-onderzoeker Lectoraat Duurzame Leefomgeving

Mettina Veenstra – Lector Lectoraat Smart Cities

Natuur en Milieu Overijssel

Matthijs Nijboer – directeur NMO

Pure Energie

Anne Schipper – regio Coördinator Duurzame Energie

 

Nieuwe Energie Overijssel

Jelle Zoomer – Clusterleider Innovatie

Klik hier voor meer informatie.

Voor vragen omtrent het onderzoek kun je contact opnemen met Bas van Vliet via bas.vanvliet@wur.nl