Home Achter de meter Dynamische curtailment door middel van Aftoppen

24 januari 2023

Dynamische curtailment door middel van Aftoppen

Wat is aftoppen?
Het piekvermogen van zonnepanelen wordt onder normale omstandigheden maar een erg klein deel van de tijd bereikt. Het opwekken van het piekvermogens voor zonnepanelen is daardoor economisch niet efficiënt. Door een lager vermogen aan omvormers te installeren dan het maximaal vermogen van de geïnstalleerde zonnepanelen kan het piekvermogen worden afgetopt. Dit wordt ‘overdimensionering’ genoemd.

Gevolgen van aftoppen
Het aftoppen van piekvermogen voorkomt dat een grotere netaansluiting benodigd is voor zonnepanelen. Partijen die aangesloten zijn aan het elektriciteitsnet betalen een periodiek bedrag op basis van de gevraagde capaciteit. Het voorkomen van een grotere netaansluiting bespaard een aangeslotene zo een verhoging van de betalingsverplichting naar de netbeheerder. Kleinere omvormers zijn op jaarbasis efficiënter dan grote omvormers, omdat de kleinere variant eerder opstart als de zon begint te schijnen en later uitgaat. De piek van het opwekvermogen van een zonnepaneel, die door aftoppen niet opgewekt wordt, is kleiner dan de meer gespreide opbrengst van kleinere omvormers (zie figuur 1). Deze extra energieopbrengst kan benut worden bij zaken met grote energievraag, zoals verduurzaming op basis van elektrificatie, zonder dat de netbeheerder hierbij betrokken hoeft te worden.

Meer lezen over aftoppen?
Juiste dimensionering PV-systeem vergroot opbrengst

Of liever een video uitleg?

PV in a minute: dimensioneren


Figuur 1: Grafiek opbrengst normale dimensionering en aftoppen (overdimensionering)
Bron: Aftoppen opbrengst zonnepanelen (overdimensionering) – Mensonides

Meer info
Bekijk andere oplossingen in de kennisbank of zoek een leverancier op de marktplaats. Kun je geen passende oplossing vinden neem dan contact op met ons E-Team.