Home Achter de meter Batterijopslag

24 januari 2023

Batterijopslag

Wat is batterijopslag?
Batterijopslag is, zoals de naam het al zegt, de opslag van elektriciteit in batterijen. De elektriciteit waarmee de batterij geladen wordt kan van verschillende bronnen komen. Het kan bijvoorbeeld vanaf het net komen of van eigen zonnepanelen. De elektriciteit opgeslagen in een batterij kan op meerdere manieren helpen bij netcongestie. Door de stroom uit de batterij in te zetten tijdens de piekmomenten van afname kan de piek worden verlaagd. Dit levert extra ruimte op de netaansluiting op. Batterijen zijn een geschikte technologie voor relatief korte opslag van elektriciteit en kunnen snel schakelen tussen laden en ontladen. Hierdoor kunnen ze goed omgaan met piekvermogens die vaak een probleem spelen bij netcongestie.

Inzet van batterijopslag
Naast ruimte creƫren op een netaansluiting kunnen batterijen helpen bij het invloeden van elektriciteit. Een batterij kan ervoor zorgen dat er een grotere hoeveelheid zonnepanelen op een netaansluiting aangesloten kan worden. Dit is mogelijk doordat het overschot aan elektriciteit geproduceerd door de zonnepanelen, dus elektriciteit uit de zonnepanelen die niet teruggeleverd kan worden, kan worden opgeslagen in de batterij. Normaal zou deze elektriciteit verloren gaan, maar nu kan het op een later moment zelf gebruikt worden of worden teruggeleverd. Ook in situaties waar geen teruglevercapaciteit is kan een batterij het installeren van meer zonnepanelen mogelijk maken. Het principe werkt hetzelfde: als er meer elektriciteit wordt geproduceerd door de zonnepanelen dan zelf nodig is wordt dit opgeslagen in de batterij. Deze opgeslagen elektriciteit kan dan worden gebruikt als de zonnepanelen niet genoeg opwekken om de volledige stroomvraag te voorzien.

Meer lezen over batterijopslag?
CE Delft: Omslagpunt grootschalige batterijopslag

Meer info
Bekijk andere oplossingen in de kennisbank of zoek een leverancier op de marktplaats. Kun je geen passende oplossing vinden neem dan contact op met ons E-Team.