Wek duurzame energie op met je parkeerterrein

Je werkt voor een onderneming of een gemeente in de provincie Overijssel die eigenaar is van een groot parkeerterrein. En je bent getipt om deze site te bekijken. Waarom? Dat leggen we je graag uit.

Jouw grote parkeerterrein biedt kansen. Uit een scan die de provincie Overijssel heeft laten uitvoeren, blijkt namelijk dat jouw parkeerterrein een goede plek is voor een ‘solar carport’: een carport met een dak van zonnepanelen. Een solar carport is een slimme manier om je parkeerterrein twee keer te benutten:

  • om auto’s te parkeren
  • om stroom op te wekken

Een solar carport wordt vaak aangelegd in combinatie met laadpalen. Eigenaren van een elektrische auto kunnen onder de solar carport de accu van hun auto laden. Niet alleen overdag en als de zon schijnt, maar ook als het regent of als het donker is. Blijft er stroom over? Dan kun je die stroom zelf gebruiken, opslaan en later gebruiken of – als er voldoende ruimte is op het net – terug leveren aan het elektriciteitsnetwerk.

Voordelen voor ondernemers

Met een solar carport bied je je klanten meer service. Zij kunnen op jouw parkeerterrein hun accu laden terwijl ze boodschappen doen. Lekker efficiënt. Bovendien staat hun auto op warme dagen beschut. Maar er is meer. Een solar carport is een bron van inkomsten. Bovendien profileert een bedrijf of een gemeente met een solar carport zich als een innovatieve en maatschappelijk betrokken organisatie.

Voordelen voor gemeenten

Alle Nederlandse gemeenten zijn druk bezig hun bedrijfsvoering te verduurzamen. Een solar carport draagt daar aan bij. Het is een slimme manier om de schaarse ruimte in ons land efficiënt te gebruiken en tegelijkertijd onze energievoorziening te verduurzamen. En hoe meer laadpunten voor elektrische auto’s er zijn, des te meer mensen zullen kiezen voor een elektrische auto.

Tweede Kamer: verplicht solar carports

Eind maart 2023 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin het de regering oproept nieuwe, grote parkeerterreinen verplicht te bedekken met zonnepanelen. Als de regering deze motie overneemt zal het aantal met zonnepanelen overdekte parkeerplaatsen snel toenemen.

Stappen

Een solar carport staat er niet van de ene op de andere dag. Om zeker te zijn van een positief resultaat moeten er een aantal stappen worden gezet. Denk aan een technisch onderzoek en een rendementsstudie die laat zien of de aanleg van een solar carport rendabel is. Staan alle lichten op groen, dan moeten er vergunningen worden aangevraagd.

Accountmanagers

Ingewikkeld? Dat valt wel mee. Onze accountmanagers weten precies wat je nodig hebt en geven antwoord op al je vragen. Ze begeleiden je stap voor stap door het proces. Overigens vind je op onze FAQ antwoorden op vragen die vaak worden gesteld.

Voorbeelden

Als ondernemer of ambtenaar denk je misschien: eerst zien, dan geloven. Dat snappen we heel goed. Gelukkig zijn elders al goede ervaringen opgedaan. Kijk op onze pagina Projecten en overtuig jezelf.

Ons voorstel

Het ontwikkelteam Solar Parking onderzoekt samen met ondernemers de mogelijkheden voor zonnecarports in Overijssel. Voor het project ‘Zonnig parkeren’ werkt de provincie Overijssel actief samen met adviesbureau Buro Loo en duurzame energiepartner Groendus, bedrijven met ruime ervaring in verduurzaming. We voeren een pilot uit waarin we drie ondernemers hulp aanbieden om een zonnecarport te realiseren. Deze ondernemers nemen we alle zorgen uit handen: van het ontwerp en de vergunningaanvraag tot de financiering en een plan voor de daadwerkelijke aanleg van de zonnecarport. Graag komen we in contact met ondernemers die serieus geïnteresseerd zijn om de mogelijkheden van een zonnecarport met ons te onderzoeken.