Home Actueel Waterplas koelt duurzaam het ziekenhuis ZGT in Almelo

27 augustus 2021

Waterplas koelt duurzaam het ziekenhuis ZGT in Almelo

De manier waarop het ziekenhuis voortaan gekoeld wordt, is milieuvriendelijk en duurzaam. Hierdoor wordt ongeveer 90% elektriciteit bespaard. Bovendien zorgt deze manier van koelen voor veel minder CO2-uitstoot dan reguliere koeling. De opening van ‘Lake Source Cooling Leemslagenplas’ is een feit.

‘We hebben hier gezamenlijk een stukje van de grote energiepuzzel gelegd. En daarmee dragen we bij aan een wereld van verschil. Voor mens én klimaat,’ aldus wethouder Van Mierlo van gemeente Almelo. Samen met algemeen directeur van NTP Martin Slot openden ze gezamenlijk dit duurzame en innovatieve koelsysteem van het ZGT.

 

De werking van Lake Source Cooling

Sinds maart 2021 stroomt er koud water uit de Leemslagenplas door een leiding naar het ziekenhuis ZGT, twee kilometer verderop. Dat water zorgt voor een aangename temperatuur in het ziekenhuis, ook op warme zomerse dagen. Martin Slot: ‘Lake Source Cooling is eigenlijk koud water brengen van een plek waar het in de natuur is en blijft én hernieuwbaar is, naar een plek waar er continu behoefte aan is.  Waar normaal koeling wordt gemaakt door gebruik te maken van fossiele energie. Dat is nu niet meer nodig.’

 

Wethouder Van Mierlo en Martin Slot openen Lake Source Cooling Leemslagenplas

 

Zo werkt het

Uit de koude onderlagen van de waterplas wordt water onttrokken door middel van een groot aanzuigfilter. Vervolgens wordt het koude water via leidingen getransporteerd naar een warmtewisselaar. In de warmtewisselaar koelt het koude water het warmere water van het andere gesloten systeem, zodat dit gebruikt kan worden voor het koelen van machines en/of ruimtes. Het onttrokken oppervlaktewater stroomt hierna verwarmd terug naar de Leemslagenplas. De koude is van nature in de plas aanwezig. Het wordt in de winter automatisch gekoeld door weersomstandigheden en in de zomer blijft de kou onderin de plas bewaard als gevolg van de temperatuurgelaagdheid.

 

Samenwerking van verschillende partijen

Samen met provincie Overijssel is er onderzoek gedaan naar de haalbaarheid om koude te winnen uit de Leemslagenplas, een diepe plas die ontstaan is door zandwinning. Gemeente Almelo nam het initiatief voor dit vernieuwende project. Na jarenlange voorbereiding en samenwerking met gemeente Almelo, provincie Overijssel, Energiefonds Overijssel, ziekenhuis ZGT én aannemer NTP is deze duurzame, stabiele en innovatieve manier van koelen van het ZGT realiteit geworden.