Home Actueel Tweede subsidieronde inkoopactie

7 maart 2022

Tweede subsidieronde inkoopactie

In 2021 hebben 16 Overijsselse gemeenten met behulp van provinciale subsidie inkoopacties georganiseerd. Daarmee worden minimaal 100.000 particuliere woningeigenaren individueel uitgenodigd om mee te doen en energiemaatregelen te nemen. Een inkoopactie is een goede manier om veel huishoudens te bereiken en ondersteuning te bieden in tijden van hoge aardgasprijzen.

Dit jaar kan iedere gemeente (opnieuw) subsidie aanvragen. Heeft jouw gemeente al een subsidie ontvangen en een inkoopactie georganiseerd? Vergroot de impact en organiseer er nog één! Als jouw gemeente nog geen subsidie heeft aangevraagd, maak dan alsnog gebruik van de provinciale subsidieregeling en organiseer één of twee inkoopacties.

Eenvoudige en aantrekkelijke subsidieregeling
Gemeenten komen in aanmerking voor een 100% subsidie van maximaal € 10.000,- per inkoopactie. Met dit bedrag kan jouw gemeente, in samenwerking met een partij die ervaring heeft met het organiseren van inkoopacties, particuliere woningeigenaren benaderen en activeren met een aantrekkelijk aanbod. Per inkoopactie worden minimaal 2.500 particuliere woningeigenaren individueel uitgenodigd om deel te nemen.

Wil je samenwerken met een andere gemeente? Indien twee of meer gemeenten gezamenlijk een inkoopactie organiseren, kan het maximale subsidiebedrag worden vermenigvuldigd met het aantal gemeenten dat de inkoopactie organiseert.

Succesvolle inkoopactie gemeente Zwolle
In Zwolle is in het najaar van 2021 een inkoopactie georganiseerd, samen met Duurzaam Bouwloket. Met deze inkoopactie focuste de gemeente op het isoleren van woningen met een specifiek bouwjaar. En dat heeft gewerkt, vertelt Joke Kok, procesmanager energietransitie van gemeente Zwolle. ‘We hebben onze inwoners met huizen van het bouwjaar 1950-1969 en bouwjaar 1970-1989 aangeschreven met een brief. Hiermee nodigden we hen uit voor een webinar dat specifiek over het isoleren van hun woningen ging. Het mooie hierbij was dat het een interactief webinar was, inwoners konden ook vragen stellen in de chat. Die werden dan direct opgepakt en beantwoord door een expert.’

Doordat Zwolle koos voor een bouwjaaraanpak, kon woningspecifiek een isolatieoplossing worden aangeboden. De webinars werden goed bekeken. Bij het bouwjaar 1970-1989 keken 620 live kijkers en 240 terugkijkers. Bij het andere webinar lagen de cijfers wat lager, maar daar waren ook minder mensen aangeschreven. Beide webinars werden goed beoordeeld door de kijkers. Opvallend was dat de algemene webinar over isolatie (dus niet gekoppeld aan het bouwjaar van een woning) het slechtst bekeken werd. Na deze drie webinars heeft Duurzaam Bouwloket 510 offertes binnengekregen. ‘Je hebt er zelf wel zeker werk van, je moet bijvoorbeeld zelf de adressen selecteren.’ vertelt Joke. ‘Maar omdat je het samen met Duurzaam Bouwloket doet, valt het qua totale hoeveelheid werk wel mee. DBL neemt een aantal dingen uit handen, dat is heel fijn. De subsidie vanuit de provincie helpt enorm om het qua budget ook realistisch te maken. Wij gaan sowieso weer een inkoopactie organiseren met deze subsidie!’

Benieuwd naar hoe zo’n webinar eruit ziet? Hier kun je het terugkijken: Stap voor stap energiezuiniger wonen | Duurzaam Bouwloket

De uitgebreidere resultaten en voorbeeldbrieven zijn ook gedeeld in de werkgroep Energieloketten. Haak jij de eerstvolgende keer ook aan op de Werkplaats? Daar kun je ook al jouw ervaringen én vragen rondom Energieloketten kwijt.

Soortenbescherming
Let er bij isolatie-acties op dat ook aandacht wordt besteed aan eventuele aanwezigheid van beschermde diersoorten en daarvoor benodigde ontheffing in het kader van de wet natuurbescherming.

Subsidie aanvragen
Aanvragen is mogelijk tot uiterlijk 30 november 2022 om 17.00 uur.
Link aanvraagformulier: Inkoopacties energiemaatregelen Overijssel – Provincie Overijssel
Link regeling: Uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel 2017 (overheid.nl) (Paragraaf 3.19 Inkoopacties energiemaatregelen Overijssel)

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Jasper Ottink, 038 499 70 02 | J.Ottink@overijssel.nl, op maandagen, dinsdagen en vrijdagen.