Home Actueel Tien energietrainees aan de slag voor Overijsselse gemeenten

1 maart 2022

Tien energietrainees aan de slag voor Overijsselse gemeenten

Om de Overijsselse gemeenten te helpen met extra slagkracht, heeft Nieuwe Energie Overijssel 10 energietrainees geworven. Dit zijn young professionals die net klaar zijn met hun opleiding of een eerste baan achter de rug hebben. Zij gaan gedurende anderhalf jaar twee keer een opdracht bij een Overijsselse gemeente doen. Doel van de opdracht is concreet bij te dragen aan de energietransitie in de gemeenten. Niet alleen op de korte termijn, maar ook op de langere termijn. Ambitie is dat deze trainees een baan vinden die bijdraagt aan de energietransitie in Overijssel.  

Op 1 maart starten de trainees (o.a. met een kennismaking met Gedeputeerde Staten) bij de provincie, op 3 maart gaan ze naar hun gemeente om te starten aan de opdracht.

 

Tijs de Bree, gedeputeerde provincie Overijssel: “We merken dat gemeenten vaak krap zitten qua bemensing op het onderwerp energietransitie. De energietrainees kunnen bijdragen aan de noodzakelijke versnelling van de energietransitie en een bijkomend voordeel is dat talent voor de regio wordt behouden.”

 

Merlinn van Nieuwkuijk (energietransitieregisseur van Energie van Noordoost Twente (samenwerking 4 Twentse gemeenten)): “Als gemeenten realiseren wij ons dat de verandering die onze inwoners en bedrijven doormaken in het kader van de energietransitie, veel vragen oproept. Een gedragsverandering bewerkstelligen roept altijd weerstand op en vraagt om een enorme inzet van gemeenten. Daarom zijn wij enorm blij met de frisse blik van goed opgeleide jonge mensen en met deze extra paar handen om deze enorme berg werk samen te gaan verzetten!.”

 

Emma Kampherbeek (trainee) 26 jaar: “Door mijn onderzoek naar de invloed van zonnepanelen op het graasgedrag van schapen in het kader van mijn master Animal Sciences ben ik heel geïnteresseerd geraakt in de energietransitie. Toen ik de vacature voor Trainee Energietransitie tegenkwam leek het mij dan ook een uitgelezen kans om mij helemaal te kunnen verdiepen in de energietransitie. Ik hoop de komende anderhalf jaar veel kennis op te doen over onder andere de nieuwe Omgevingswet, de RES (Regionale Energiestrategie) en de juridische, politieke en technische aspecten van de energietransitie. Ik hoop dat ik met mijn achtergrond en kennis vanuit de Wageningen Universiteit kan bijdragen aan de energietransitie binnen de provincie Overijssel.” 

 

De energietrainees gaan aan de slag bij de gemeenten Almelo, Borne, Dalfsen, Enschede, Haaksbergen, Losser, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte en Zwartewaterland.