Home Actueel Scania opent grootste zonnedak van Nederland

25 april 2018

Scania opent grootste zonnedak van Nederland

Scania opent grootste zonnedak van Nederland

Scania heeft flinke stappen gezet om een energieneutrale productielocatie te worden. Ze openden woensdag 25 april 2018 namelijk het grootste zonnedak van Nederland. Dit iconische project bestaat uit 22.000 zonnepanelen, die samen meer dan 5 miljoen kWh elektriciteit per jaar produceren. Dat is 60-70% van alle energie die Scania op jaarbasis gebruikt.

Het zonnedak draagt bij aan de energiedoelstellingen van het programma Nieuwe Energie Overijssel: 20% Nieuwe Energie in 2023. Twee petajoule daarvan moet komen uit zonne-energie. Om dat voor elkaar te krijgen is de samenwerking met bedrijven van groot belang. Veel bedrijven hebben namelijk vrijliggende daken. Al die daken samen bieden enorme kansen voor de opwek van zonne-energie. Met de opwek van duurzame energie op eigen terrein kan het bedrijfsleven (een deel van) het energieverbruik verduurzamen. En dat is nodig, want samen gebruiken de bedrijven in Overijssel namelijk ruim één derde van alle energie in de provincie.

In 2023 moet 160 hectare aan zonnepanelen op bedrijfsdaken gerealiseerd zijn. Het dak van Scania draagt daar met ruim 5 hectare flink aan bij. Het programma Nieuwe Energie Overijssel ondersteunt bedrijven die initiatieven ontwikkelen op dat gebied. De realisatie van het zonnedak van Scania is ondersteund met een lening uit het Energiefonds van de provincie Overijssel.

Voorbeeld

Scania is met dit zonnedak een voorbeeld voor andere grote bedrijven in Overijssel. Dit hebben ze al eerder laten zien in het koplopersproject, waarin bedrijven ervaringen met elkaar uitwisselen. Het onderling delen van kennis stimuleert andere bedrijven om ook in beweging te komen en draagt daarmee bij het versnellen van de energietransitie.

Energie voor de wereld van morgen

Tijdens de opening van het zonnedak overhandigde Magnus Ivansson, algemeen directeur van Scania, een wereldbol aan Annemieke Traag, gedeputeerde van de provincie Overijssel. Hiermee levert Scania (symbolisch) zonne-energie aan het Bevrijdingsfestival Overijssel. Voor het festival werken Scania en het programma Nieuwe Energie Overijssel met andere partners aan een programma voor de Familieweide, die dit jaar in het teken staat van de wereld van morgen. Meer daarover lees je op: http://jijenoverijssel.nl/7373/duurzame-doe-activiteiten-op-de-familieweide