Home Actueel Hoe staan de lokale energie-initiatieven ervoor? Je leest het in onze jaarlijkse rapportage!

27 januari 2022

Hoe staan de lokale energie-initiatieven ervoor? Je leest het in onze jaarlijkse rapportage!

Met meer dan 300 duurzame energieprojecten kan niemand meer om ze heen: de ruim 100 lokale energie-initiatieven die Overijssel rijk is. In vrijwel elke gemeente werken betrokken inwoners aan duurzame energieopwekking en energiebesparing. Met hun lokale projecten leveren ze nu al een grote bijdrage aan de energietransitie in Overijssel, en hun ambities om in de komende jaren nog meer duurzaam op te wekken zijn groot. In onze jaarlijkse belronde inventariseerden we hoe de initiatieven er anno 2021 voorstaan.

Inventarisatie
Lokale energie-initiatieven hebben een onmisbare rol in de energietransitie: door hun lokale karakter vergroten ze het draagvlak van de transitie onder inwoners én dragen met hun projecten bij aan de energiedoelstellingen van onze provincie. Wat gaat goed? Waar lopen ze tegenaan? En wat kunnen we doen om de slagkracht van de lokale energie-initiatieven te vergroten. We inventariseerden het tijdens onze jaarlijkse belronde langs alle initiatieven.

Resultaten
Uit het rapport blijkt dat het goed gaat met de lokale energie-initiatieven in onze provincie: er ontstaan steeds meer nieuwe initiatieven en de bestaande initiatieven breiden uit en professionaliseren. Tegelijkertijd geven de initiatieven aan dat ze tegen barrières aanlopen en projecten regelmatig stagneren. In onderstaande infographic geven we de belangrijkste resultaten van onze inventarisatie weer. Ben je benieuwd naar het complete verslag? Bekijk dan het Stand van Zaken Lokale Energie-Initiatieven Overijssel 2021.