Home Actueel Provincie Overijssel opent unieke zonnecarport

29 oktober 2021

Provincie Overijssel opent unieke zonnecarport

Gedeputeerde Tijs de Bree heeft deze week een unieke zonnecarport op het parkeerterrein van het provinciehuis officieel in gebruik genomen. Het laadstation bestaat uit zes parkeerplaatsen voor elektrische auto’s onder een dak van zonnepanelen en een oplaadbare batterij ondergronds. De laadplekken zijn buiten de openingstijden van het provinciehuis ook beschikbaar voor omwonenden die op duurzame wijze hun elektrische auto willen opladen. De plaatsing van de bijzondere carport, ook wel een ‘zonnelaadstation’ genoemd, is een proef die in de toekomst waarschijnlijk nog wordt uitgebreid.

 

Gedeputeerde Tijs de Bree: “Als we de uitdagende klimaatopgave willen realiseren dan is het belangrijk dat wij als provincie ook openstaan voor innovatieve oplossingen en experimenten. De zonnecarport van AmperaPark op onze eigen parkeerplaats is een mooi voorbeeld. Ik hoop dat veel collega’s en omwonenden het tot een succesvolle proef gaan maken.”

 

Overijssel werkt voor deze proef samen met de Enschedese onderneming ‘Amperapark’, een jong bedrijf dat zich richt op dit soort laadstations. ‘Zoveel mogelijk zonnestralen in een auto zien te krijgen’, zo omschrijft Richard Kokhuis van Amperapark dat doel.

Uniek

De carport bij het provinciehuis is uniek; niet alleen door het principe van zonnepanelen op een carport, maar ook omdat de opgewekte energie kan worden opgeslagen in een externe batterij die is neergezet in de fietsenkelder van het provinciehuis. Als die batterij vol is en er geen auto’s aan de zes laders staan, wordt de energie doorgegeven aan het provinciehuis. Hierdoor gaat er nooit stroom verloren. Bovendien is het zonnelaadstation bij het provinciehuis ‘slim’ in de verdeling van de stroom; bezoekers kunnen van tevoren een laadpaal reserveren en kiezen voor verschillende snelheden en tarieven voor het opladen. Ook de Universiteit van Twente werkt mee aan het project en brengt exact in kaart hoeveel stroom de zonnepanelen wanneer opleveren en hoeveel het laadstation wordt gebruikt. De samenwerking tussen de provincie en Amperapark wordt volgend jaar geëvalueerd.