Home Actueel Overijsselse sportclubs besparen samen al 25.000 kWh elektra

19 juni 2018

Overijsselse sportclubs besparen samen al 25.000 kWh elektra

Overijsselse sportclubs besparen samen al ruim 25.000 kWh elektra

Zes Overijssels sportclubs die deelnemen aan de verduurzamingspilot van de Groene Club besparen gezamenlijk al ruim 25.000 kWh elektriciteit en daarmee € 7.500 per jaar. Begin dit jaar ontvingen alle deelnemende clubs een energieadvies op maat. Zes clubs uit Overijssel gingen direct met de quick wins aan de slag. Zij vervingen hun binnenverlichting voor LED, pasten waar mogelijk tijdschakelaars en bewegingssensoren toe op energieverbruikers en plaatsten strokengordijnen in de koelcel. Voetbalclub Achilles’12 in Hengelo en Tennisclub Nijverdal vervingen ook meteen hun veld- en baanverlichting door LED, goed voor een besparing van 20.000 kWh.

Energiebesparing maatschappelijk vastgoed

In Overijssel zijn ruim 350 voetbal-, hockey- en tennisclubs met bijna allemaal een eigen clubaccommodatie. Het verduurzamen van die accommodaties scheelt veel geld op de energierekening, dat besteed kan worden aan waar het bij de clubs echt om draait: de sport. Daarbij levert de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed een grote bijdrage aan een energieneutrale gebouwde omgeving.

 
Het ontbreekt sportclubs echter vaak aan tijd en kennis om energiebesparing te realiseren. De Groene Club helpt de sportclubs daarbij. De Groene Club is een initiatief van de KNVB, KNHB en KNLTB in samenwerking met de provincies Overijssel, Gelderland en Zuid-Holland. Eind 2017 startten zij een pilot met 30 voetbal-, hockey- en tennisclubs, waarvan tien uit Overijssel. Uit de energieadviezen blijkt dat de clubs gemiddeld € 7.000 (42.000 kWh elektriciteit en 2.600 m3 gas) per jaar kunnen besparen met duurzame maatregelen. Sommige van die maatregelen bestaan uit de genoemde quick wins, andere maatregelen zijn ingrijpender.

Gezamenlijke inkoop grote duurzaamheidsmaatregelen

Op dit moment is de Groene Club bezig met het creëren van inkoopmogelijkheden om de grotere duurzaamheidsmaatregelen voor verenigingen te realiseren, zoals LED veld- en baanverlichting, zonnepanelen en zonneboilers. De Groene Club laat diverse installateurs een aanbieding doen die voldoet aan de eisen: best-value in de markt en een gezamenlijk inkoopvoordeel waarbij kwaliteit, garanties en onderhoud zijn gewaarborgd. Deelnemende clubs kunnen vervolgens gebruik maken van dit aanbod.

Bespaar ook energie en geld!

Benieuwd of jouw club ook zoveel geld kan besparen op de energierekening? Naar verwachting kunnen vanaf september 2018 weer nieuwe voetbal-, hockey- of tennisclubs deelnemen aan De Groene Club. Geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar degroeneclub@knvb.nl