Home Actueel Meetkoffer geeft gedetailleerd inzicht in energieverbruik

7 februari 2023

Meetkoffer geeft gedetailleerd inzicht in energieverbruik

Provincie Overijssel geeft grootverbruikers de mogelijkheid om een half jaar een meetkoffer in bruikleen te nemen. Zo’n meetkoffer wordt in een verdeelkast geplaatst en registreert daar het energieverbruik per groep. Zo krijgen ondernemers meer inzicht in hun verbruik en waar er te besparen valt. Hans en Marloes Luijerink van kalverbedrijf Ruhenberg in Overdinkel hebben sinds 17 januari ook zo’n meetkoffer in bruikleen.

Marloes Luijerink las in de nieuwsbrief van de ondernemersvereniging over de meetkoffers van de provincie. “Ik dacht: dat is een mooie kans. Wij hebben al veel zonnepanelen op het dak liggen, we zijn al duurzaam bezig, maar we weten niet welke machines veel of weinig verbruiken. Het is nu één grote pot. We waren dus nieuwsgierig naar hoe dat zit.”

Half jaar gratis meetkoffer

“Om te weten wat en waarop je kunt besparen, is het wel zo handig om te weten wat je verbruikt,” legt gedeputeerde Tijs de Bree uit. “Op basis daarvan kun je keuzes maken. De meetkoffers helpen daarbij, maar zijn wel erg kostbaar. Daarom bieden wij bedrijven dit meetinstrument een half jaar gratis aan. Ondernemers zoals Hans en Marloes Luijerink – die al volop inzetten op verduurzaming – kunnen nu dus ook zien waar nog meer winst te behalen is.”

“Ik hoorde dat machines soms verkeerd geïnstalleerd zijn, dat ze twee keer zoveel stroom als nodig verbruiken,” vult Marloes aan. “Misschien is zoiets wel aan de hand met een van onze ventilatoren, dat willen we graag ontdekken.”

Piek in schuur 3

Inmiddels zijn de eerste resultaten al binnen bij Ruhenberg. Marloes en Hans kunnen deze ook zelf inzien. Na een dikke week meten is duidelijk dat schuur 3 de grootste verbruiker is.

Ton van Ewijk, directeur van Energy IO dat de meetkoffers levert, leidt ons door de data: “Schuur 3 is inderdaad de grootverbruiker. Hoe kan dat? En als je per uur kijkt, zie je dat het piekverbruik in schuur 3 tussen 17 en 21 uur ligt. Wat gebeurt er dan in die schuur? Zijn dat normale bedrijfsprocessen, wordt er gemolken, of is er iets anders aan de hand?”

Na een tijdje meten gaat adviseur Stefan Walta met een bedrijf om tafel om de data te analyseren en concreet te kijken wat ze met die informatie kunnen doen.

Met data verbruik bewaken

Als je na zes maanden tot de conclusie komt dat het zinvol is om te blijven meten, dan kun je als bedrijf de koffer plus de dienstverlening overnemen. “Eerst ga je kijken waar je energie kunt besparen, daarna neem je maatregelen. Het kan handig zijn om te blijven monitoren. Een warmtepomp bijvoorbeeld staat niet altijd goed afgesteld. In dat geval kun je de leenkoffer plus de bijbehorende dienstverlening overnemen. Vooral voor echte grootverbruikers is dat belangrijk. Het met data bewaken van de energiestroom is dé rode draad in de energietransitie, en dat is iets voor de komende jaren,” zegt Van Ewijk.

De meetkoffer en de 5.500 zonnepanelen zijn voor de familie Luijerink nog maar het begin. “We dragen zo een stukje bij aan een betere wereld,” zegt Hans Luijerink. “We zijn naast die panelen ook bezig met groen gas, en we willen nog een zonneveld aanleggen op ons land. We wekken nu 1,8 megawatt op, daarvan gebruiken we 10% zelf. De rest verkopen we. Het is verleidelijk om niet zuinig te doen als je zoveel stroom zelf opwekt, maar we willen er juist wél zuinig mee omgaan, omdat opgewekte stroom geld oplevert. Daar komt die meetkoffer dus van pas.”

 

Wil je meer informatie of de meetkoffer direct aanvragen? Neem contact op met Dicky van Keulen, projectleider energiebesparing bij provincie Overijssel, d.v.keulen@overijssel.nl of 06-10 43 20 94.

Voor meer informatie over de andere regelingen voor energiebesparing van de provincie kijk je op onze pagina Investeren om te besparen.

 

Zonnepanelen op het dak van kalverbedrijf Ruhenberg.