Home Kennisplein Werkplaats West-Overijssel || 20 jun 2024 | Holstohus in Olst

Werkplaats West-Overijssel || 20 jun 2024 | Holstohus in Olst

Sta jij voor een opgave in de energietransitie? Bezoek dan de Werkplaats en ga aan de slag met jouw uitdaging.

Op de Werkplaats komen kennis, ervaring en inspiratie inzake de energietransitie bij elkaar. Benut dit netwerk en ga aan de slag. Doe actief mee in een sessie. Samen kom je verder en zet jij de eerste en de volgende stap met jouw project. Wil je weten wat we gaan doen? Meld je dan aan via onderstaande link. Je ontvangt dan vrijblijvend het programma. Tot snel in de Werkplaats!

Energievisie: toetsing toekomstbeelden 

Tijdens de sessie staan we stil bij de vier toekomstbeelden die we hebben uitgewerkt naar aanleiding van de verschillende werksessies. Graag nemen we ook jullie input daarbij mee.

Met: Mart oude Egbrink

 

Publieke realisatiekracht warmtenetten. Waar sta jij?

De Wet collectieve warmtevoorziening is weer een beetje dichterbij. En daarmee ook de eis dat warmtenetten in publiek eigendom moeten zijn. Het kan zijn dat je überhaupt nog niet nadenkt over warmtenetten, laat staan de organisatie daarvan. Of je bent juist enorm druk met het opzetten van een gemeentelijk warmtebedrijf. Wil je dingen samen doen? Of liever alleen?
Tijdens deze werksessie zoeken we uit waar iedereen staat. En maken we samen het verhaal waarom warmtenetten nodig zijn, waarom in publiek eigendom en waarom je wat wel of niet samen zou willen organiseren. Dat is handig, want vroeg of laat moeten alle gemeenten besluiten of er warmtenetten in de gemeente komen en hoe dan. Na afloop ligt er een verhaal dat iedereen kan gebruiken in het besluitvormingsproces.

Met: Marleen Volkers

 

Ambtelijk Platform RES West-Overijssel (besloten)

Aansluitend op de werksessie ‘Keuze Toekomstbeelden’ van de Energievisie, werken we in het Ambtelijk Platform aan een advies hierover voor de bestuurders van de RES-W-O. Daarnaast ligt er een 1e concept RES 2.0 voor, om te bespreken. We hopen deze na de zomer vast te kunnen stellen.

Met: Karin Komdeur

 

Isoleren en (ver)bouwen met biobased materiaal

Wil je weten hoe je het Nationaal Isolatieprogramma toekomstbestendig(er) kunt uitvoeren?

Kom dan naar de sessie over Isoleren en (ver)bouwen met biobased materiaal. Nico de Boer (Provincie Overijssel) vertelt over het Actieprogramma toekomstbestendig bouwen. Anne Bos (Building Balance) geeft concrete voorbeelden van de biobased invulling die gemeenten zoal geven aan het NIP. Het wordt een interactieve sessie, zodat we samen de diepte in kunnen. Aan de slag!

Met: Anne Bos (Building Balance) & Nico de Boer 

 

Mini-warmtenetten (sessie 2) 

Tijdens de sessie staan wij stil bij het vervolg van het project, delen van ervaringen en ontwikkelingen op het gebied van mini-warmtenetten.

Met: Lieke Noij & Gerbert Hengelaar (Next2Company) 

 

Dashboard Zon op Dak

De Provincie Overijssel heeft een dashboard Zon op dak ontwikkeld. Er komen steeds meer zonnepanelen bij, op daken en op land. Maar hoeveel ruimte voor zonnepanelen is er nog op Overijsselse daken, en hoe ver zijn we al? Dat brengt dit dashboard in beeld. In deze sessie nemen we jullie mee in de werking van dit dashboard en hoe gemeenten en andere instanties deze tool kunnen gebruiken om doelgericht aan de slag te gaan met het realiseren van zonnedaken in Overijssel.

Met: Astrid Hoekstra en Tjerk Lap

 

Aan de slag met groen gas

Er gebeurt veel op het gebied van groen gas. Initiatieven starten op, SDE-subsidies worden beschikt en groengashubs zijn in ontwikkeling. Met elkaar halen we het net op: wat gaat er goed en waar lopen we tegen problemen aan? Waar is lobby, beleid of ondersteuning nodig? Dat doen we met gemeenteambtenaren die betrokken zijn en met initiatiefnemers zelf.

Met: Geert Plender & Marlinn van Nieuwkuijk

 

Waar en wanneer

Iedere tweede donderdag van de maand is de werkplaats in Twente

ConnectU (Universiteitsgebouw)
Ariënsplein 1
Enschede 

Iedere derde donderdag van de maand is de werkplaats in West-Overijssel

Holstohus
Jan Schamhartstraat 5
Olst

Aanmeldlink werkplaats

Via deze link krijg je de uitnodigingen in je agenda met informatie over het programma van de werkplaats. Aanmelden is niet nodig, je kan gewoon binnenlopen.

  • Link naar de werkplaats in West-Overijssel
  • Link naar de werkplaats in Twente