Home Kennisplein Werkplaats Twente || 15 mei 2025 | ConnectU Campus

Werkplaats Twente || 15 mei 2025 | ConnectU Campus

Sta jij voor een opgave in de energietransitie? Bezoek dan de Werkplaats en ga aan de slag met jouw uitdaging.

Op de Werkplaats komen kennis, ervaring en inspiratie inzake de energietransitie bij elkaar. Benut dit netwerk en ga aan de slag. Doe actief mee in een sessie. Samen kom je verder en zet jij de eerste en de volgende stap met jouw project. Wil je weten wat we gaan doen? Meld je dan aan via onderstaande link. Je ontvangt dan vrijblijvend het programma. Tot snel in de werkplaats!

Ontwikkelingen rondom groen gas

Tijdens deze sessie gaan we aan de slag met de ontwikkelingen rondom groen gas. We staan stil bij de stikstofproblematiek die vergunningverlening in de weg staat en verkennen hierbij de vragen en ideeën die er leven om toch stappen vooruit te zetten. Goos Lier neemt ons vervolgens mee in de onderzoekprojecten die recent zijn gestart naar mestvergisting – en verwaarding. De sessie biedt ruimte voor kennisdeling, praktijkervaringen en input voor vervolgstappen.

Met: Wouter Homans en Goos Lier (Saxion)

Leerlab kleinschalige en mini warmtenetten (kick-off)
(op aanmelding)

In het leerlab van het Expertiseteam Gebouwde Omgeving Overijssel gaan we aan de slag om inzichtelijk te krijgen welke beslismomenten je moet creëren als het gaat om initiatieven in jouw gemeente rondom kleinschalige en mini-warmtenetten. We beantwoorden vragen als: wat voor type initiatief is het? Welke afwegingen moet je maken en welke rol als gemeente is daarbij wel of niet effectief? Wat is het effect als dit besluit niet genomen wordt?

Elke gemeente die zich heeft aangemeld neemt een eigen casus mee waarvoor zij een routekaart inzichtelijk gaan maken. Het wordt een interactief leerlab waarbij veel uitwisseling plaatsvindt tussen de verschillende gemeenten.

Met: Machiel Karels en Dirkje Smulders.

Netbewuste nieuwbouw

Waarom deze koers, ondanks de grote woningbouwopgave? Wat is netbewuste nieuwbouw? Hoe kun je hier als gemeente op sturen?

Kom naar deze sessie om hier antwoorden op te krijgen.

Met: Karsten Roelfsema (Enexis)

Lokaal eigendom, wind en publieke energiebedrijven

Met: Mattijn Kroos (NMO)

Kennissessie warmteopslag

We nodigen jullie graag uit voor een informatieve sessie over warmteopslag. Tijdens deze bijeenkomst bespreken we wat warmteopslag is, de verschillende soorten warmteopslag, en het rapport van InvestNL over de kosten en baten van warmteopslag. Vervolgens gaan we interactief bezig en brainstormen over de kansen van warmteopslag binnen gemeenten en de uitdagingen te identificeren.

Met: Liam Hartman

Gebiedsgericht werken aan de energievisie 

Het afgelopen jaar is door de provincie samen met gemeenten, netbeheerders en maatschappelijke organisaties gewerkt aan de energievisie. Deze visie is op 26 februari 2025 vastgesteld door PS. De vervolgstap is een uitvoeringsagenda die zich richt op de vraag: wat is er nodig om de energievisie te realiseren? We streven naar een gebiedsgerichte uitwerking van de agenda. Doel van deze sessie is om met elkaar te kijken naar dat gebiedsgerichte. Wat is het? Kunnen we daar voorbeelden bij bedenken? En voor welke gebieden moeten we een agenda opstellen? Aan het eind van de sessie hebben we met elkaar een antwoord op deze en andere vragen!

Met: Mart Oude Egbrink 

Communicatie & Netcongestie

Er komt een spreker iets vertellen over communicatie over netcongestie. Daarnaast stemmen de gemeente-en provincieambtenaren af over de communicatiemomenten en boodschappen rond de toekomstige windprojecten in Twente.

Met: Sara Wortelboer

FutureBEEing – Een innovatieve aanpak voor duurzame wijktransformatie. 

FutureBEEing – Innovatie in duurzame wijktransformatie

Om snel en toekomstbestendige wijken te creëren, is effectieve samenwerking essentieel. De benodigde wijktransities komen vaak traag op gang door de vele uitdagingen en complexe thema’s die daarbij komen kijken. Hoog tijd voor innovatie! Welkom bij FutureBEEing!

FutureBEEing is een methode die het verduurzamen van bestaande woonwijken eenvoudiger en sneller maakt. Met een slim proces en een digitale tool betrekken we stakeholders actief en maken we het hele proces efficiënter.

Wat bieden wij?
•           Integrale benadering: We combineren thema’s zoals energie, klimaatadaptatie en sociale cohesie aan het begin van een wijkaanpak.
•           Innovatieve tooling: We gebruiken digitale tools om de verduurzaming efficiënt en effectief te plannen en te implementeren.

Tijdens deze sessie delen we de inzichten en ervaringen die we tot nu toe hebben opgedaan. Vervolgens gaan we interactief aan de slag en brainstormen over de kansen en uitdagingen bij het realiseren van wijkverduurzaming.

Met: Ulla-Britt Krämer en Margreet Schluter

Ervaringen met energieloketten.nl
(besloten)

In de bijeenkomst bespreken we met de deelnemende gemeenten hun ervaringen met de nieuwe energieloketten website. Deze is in de zomer/herfst van 2024 door de gemeenten in  gebruik genomen. Eind 2025 loopt het contract met de aanbieden van deze website (DBL) af en deze zomer wordt aan iedere gemeente gevraagd of ze het contract voor 2 jaar willen verlengen. Er loopt nu een enquête over de ervaringen met deze nieuwe site en de resultaten van de enquête worden dan gepresenteerd.

Met: Greet Ruitenberg

Energieloketten
(besloten)

Periodiek overleg met de coördinatoren energieloket over o.a. energiecoaches, fixers, energiearmoede en isolatie.

Met: Alissa en Michael

 

Waar en wanneer

Iedere tweede donderdag van de maand is de werkplaats in Twente

ConnectU (Universiteitsgebouw)
Ariënsplein 1
Enschede 

Iedere derde donderdag van de maand is de werkplaats in West-Overijssel 

Holstohus
Jan Schamhartstraat 5
Olst

 

Aanmeldlink werkplaats

Via deze link krijg je de uitnodigingen in je agenda met informatie over het programma van de werkplaats. Aanmelden is niet nodig, je kan gewoon binnenlopen.

  • Link naar de werkplaats in West-Overijssel
  • Link naar de werkplaats in Twente

Dit is wat we doen