Home Kennisplein Lunchen met Nieuwe Energie: Gedragsverandering binnen de energietransitie (10 jan)

Lunchen met Nieuwe Energie: Gedragsverandering binnen de energietransitie (10 jan)

Het Supportteam van Nieuwe Energie Overijssel wil iedereen die bijdraagt aan het versnellen van de energietransitie inspireren en ondersteunen. Op de tweede woensdag van de maand gaan we online “Lunchen met Nieuwe Energie”. Hiermee verbinden we bedrijven, instellingen en kennis met elkaar op diverse actuele thema’s en leggen we de basis om innovatie sneller, beter en breder te laten groeien in Overijssel.

Gedragsverandering binnen de energietransitie

Op woensdag 10 januari zal Dr. Ellen van der Werff vertellen over de rol van gedragsverandering binnen de energietransitie. 

De technische ontwikkelingen binnen de energietransitie gaan heel snel: van warmtenetten en Smart Energy Hubs, tot aardgasvrije wijken en duurzame innovaties. Helaas blijkt het menselijke aspect daarentegen vaak uitdagend. We vinden het lastig hoe we menselijk gedrag binnen de energietransitie kunnen veranderen, terwijl juist het gedrag zo cruciaal is om succesvol door de transitie heen te komen.

Dr. Ellen van der Werff, adjunct hoogleraar in de psychologie van milieuvriendelijke gedragsverandering, kan ons er alles over vertellen. Tijdens de aankomende lunchsessie zal ze inzichten delen over hoe je mensen effectief kunt betrekken bij de energietransitie.

Hoe verander je menselijk gedrag voor de energietransitie?

Van der Werff benadrukt dat simpelweg informatie overbrengen niet genoeg is om gedrag van mensen te veranderen. Welke factoren spelen wel een belangrijke rol in het veranderen van gedrag? Deze lunchsessie biedt een duik in de wereld van gedragsverandering strategieën binnen de energietransitie. Welke gedragingen wil je precies veranderen? Wat zijn de belangrijkste factoren die dit gedrag beïnvloeden? En hoe ontwikkel je vervolgens strategieën op basis van deze factoren? En vinden mensen deze strategieën ook acceptabel?

PROGRAMMA

12.00: Welkom door Hans Scholten, expert binnen Supportteam
12.10: Ellen van der Werff: De rol van gedrag in de energietransitie
12:40: Vragen en discussie
13.00: Einde

Het Supportteam Energie-innovatie helpt je verder!

Overijsselse ondernemers, overheden en andere organisaties die eigenaar of partner (willen) zijn van initiatieven die bijdragen aan het versnellen van de energietransitie: het Supportteam helpt jullie door innovaties op het gebied van duurzame opwek, opslag, besparing, distributie en management van energie van alle kanten goed te bekijken!

Kijk voor meer info op onze themapagina!