Home Actueel Blog #22 De boer op

27 augustus 2021

Blog #22 De boer op

Door Dicky van Keulen, projectleider Nieuwe Energie Overijssel

Boeren zijn veel in het nieuws de laatste tijd. Maar we horen niet vaak hoe boeren bezig zijn met verduurzamen. Terwijl er op dat vlak mooie dingen gebeuren!

Dat zagen we op 23, 24 en 25 augustus

Drie middagen stelden acht boeren uit Kampen, Staphorst en Steenwijkerland hun erf open voor collega’s om te kijken en delen wat ze gedaan hebben aan verduurzaming. En wat bleek: een aantal boeren heeft het bedrijf al energieneutraal of zelfs richting energieleverend. Dat kan op heel veel verschillende manieren en dat levert dan ook weer vragen op. Want wat is beter? Daar kun je heel wat discussie over voeren en dat deden de bezoekende boeren dan ook. Ga je voor zon, voor zon én wind of toch voor de mestvergister? Kun je beter de warmte uit je melk gebruiken om je water en huis te verwarmen of neem je heatpipes?

Heel veel mogelijkheden

Met allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Wat past bij jouw bedrijf? Wat past bij jouw als boer? Waar voel je wel en waar voel je niet wat voor? Daar kijken de boeren allemaal op hun eigen manier naar. Of zoals een van de boeren zei: ‘Het is net als met maaien. Een boer die zelf maait, zal zeggen dat dat het goedkoopste is. Een boer die een loonwerker inhuurt, zal zeggen dat dat veel goedkoper is. En beiden kunnen ze het zo berekenen dat ze gelijk hebben’.

Wat mij met name opviel de afgelopen drie dagen was dat de boeren verder kijken dan de komende paar jaar. Als een boer een verduurzaming ziet zitten, dan is een terugverdientijd van meer dan vijf jaar geen probleem.

Gezond boerenverstand

Daarmee kom je een heel eind. Maar soms kan het helpen om de onafhankelijke blik van een de boekhouder of een adviseur te vragen. Daarom helpt Countus, op verzoek van de drie gemeenten en de provincie, boeren die belangstelling hebben om te verduurzamen een eind op weg. Voor € 50,- komt een specialist langs voor een volledig en onafhankelijk advies over de (on)mogelijkheden, kosten, financieringsmogelijkheden en opbrengsten van de diverse manier om te verduurzamen. Zodat onze boeren ook met verduurzaming goed blijven boeren.

Dicky van Keulen
Projectleider Nieuwe Energie Overijssel