Home Actueel Besparen op gas: 9 tips

Besparen op gas: 9 tips

De gasprijzen zijn extreem hoog en we willen zo snel mogelijk van het Russisch gas af. Meer dan genoeg redenen om minder energie en dus gas te gebruiken. Geen gemakkelijke opgave, maar iedereen kan zijn steentje bijdragen. Iedereen kan iets doen om energie te besparen, zonder dat het geld kost.

Quick wins: besparen zonder geld uit te geven

Het ontzorgingsprogramma heeft een overzicht gemaakt van quick wins waarmee eigenaren van maatschappelijk vastgoed relatief eenvoudig energie kunnen besparen. Een hele hoop van deze quick wins gelden voor iedereen. Ze gaan over gedrag, organisatie en techniek. Hieronder per categorie een top 3. Het volledige overzicht vind je hier.

Gedrag

  1. Apparaten uitzetten
    Op stand-by stand wordt toch nog energie verbruikt. Zet apparaten (ook beeldschermen, printers, modem, oplaadbare telefoons etc.) helemaal uit na gebruik.
  2. Zonwering sluiten
    Sluit de zonwering op tijd. Het comfort wordt hierdoor vergroot en koelapparatuur hoeft minder snel ingeschakeld te worden.
  3. Zet de thermostaat lager
    Eén graad lager levert in de meeste gevallen al veel op en wordt nauwelijks als oncomfortabel ervaren.

Organisatie

  1. Schoonmaakplanning
    Neem hier standaard een aantal activiteiten in op. Bijvoorbeeld het jaarlijks schoonmaken van de achterzijde van koelapparatuur, het regelmatig ontdooien van koelkasten, het ontkalken van warmwatertoestellen en het reinigen van ventilatieroosters.
  2. Warmteafgifte radiatoren
    Zorg ervoor dat radiatoren hun warmte goed kunnen afgeven. Dus geen kastjes, dozen of ander materiaal voor de radiator plaatsen.
  3. Energiefactuur onderzoeken
    Energiekosten zijn soms direct te verlagen door bijvoorbeeld contractonderhandelingen of gezamenlijke inkoop.

Techniek

  1. Instellingen cv-ketel
    Laat een installateur de instellingen (kloktijden, weersafhankelijke temperatuurregeling, starttijden, dag- en nachttemperatuur, stooklijnen) minimaal eens per jaar nakijken. Bijvoorbeeld: vaak staat de temperatuur op 80 graden. Met zo’n hoge tempratuur werkt je hr-ketel minder zuinig. Misschien blijft de ruimte ook wel warm met een cv-temperatuur van 60 of misschien zelfs 50 graden.
  2. Programmeerbare ventielen
    Ook wel: programmeerbare thermostaatkranen. In ruimtes die wisselend gebruikt worden, kan hiermee de temperatuur vooraf ingesteld worden. Zodat alleen op momenten dat het gewenst is de verwarming daar aan gaat.
  3. Leidingen en appendages
    Soms zijn leidingen en appendages (meters, afsluitingen, koppelingen), veelal in de technische ruimten niet geïsoleerd. Dit is eenvoudig te doen. Voor appendages zijn via de vakhandel vaak speciale isolatiemogelijkheden verkrijgbaar.

Benieuwd naar alle quickwins? Kijk hier.