Home Kennisplein Wat is de functie van het energieloket?

18 augustus 2020

Wat is de functie van het energieloket?

Het energieloket is het gemeentelijke informatie- en adviesloket over energiebesparing en verduurzaming van woningen. Het energieloket helpt inwoners bij hun vragen, digitaal, telefonisch of persoonlijk. Het energieloket is een belangrijke schakel tussen de gemeente en haar inwoners om te komen tot een aardgasvrije en energieneutrale leefomgeving.

Wat doet het energieloket en voor wie?

Per 2021 verzorgt Duurzaam Bouwloket als onafhankelijke en professionele partij het energieloket voor de gemeenten in Overijssel. Daar kunnen inwoners, wijk- en buurtgroepen terecht met vragen over duurzaam (ver)bouwen, energie besparen of kleinschalig energie opwekken in hun woning . Inwoners kunnen zich gratis en onafhankelijk door het energieloket laten informeren en adviseren over isolatiemaatregelen, verwarmingsinstallaties, zonnepanelen en allerlei vormen van subsidie en financiering. De energieloketten hebben ook energiecoaches die aan huis komen voor advies.

Samenwerken voor meer kwaliteit

Elke gemeente geeft zelf invulling aan de uitvoering van het energieloket. In Overijssel werken de gemeenten samen aan professionalisering en doorontwikkeling van hun energieloket. In 2020 hebben de gemeenten gewerkt aan vernieuwing van de website. Per 1 januari 2021 is het vernieuwde energieloket operationeel: www.duurzaambouwloket.nl.

Hoe helpt Nieuwe Energie Overijssel?

Nieuwe Energie Overijssel ondersteunt de gemeenten daarbij door samen te werken, krachten en kennis te bundelen en het beste samen te brengen, zodat meer kwaliteit tegen minder kosten is te realiseren.

Meer weten over de ontwikkeling van energieloketten?

Doorontwikkeling energieloketten – VNG 13 december 2019
Kamerbrief over financiering en ontzorging woningeigenaren – 17 december 2019