Home Kennisplein Werkplaats West-Overijssel || 16 nov 2023 | Brainz

Werkplaats West-Overijssel || 16 nov 2023 | Brainz

Sta jij voor een opgave in de energietransitie? Bezoek dan in het najaar de Werkplaats en ga aan de slag met jouw uitdaging.

Op de Werkplaats komen kennis, ervaring en inspiratie inzake de energietransitie bij elkaar. Benut dit netwerk en ga aan de slag. Doe actief mee in een sessie. Samen kom je verder en zet jij de eerste en de volgende stap met jouw project.

Hoe positioneer je je energieloket?

Hoe positioneer je je energieloket? Het energieloket is een nuttig middel om inwoners die met verduurzaming aan de slag willen op weg te helpen. Inwoners bereiken is een uitdaging. Ook omdat inwoners verschillen in hun mogelijkheden om aan de slag te gaan en hun behoefte aan ondersteuning. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de vraag hoe je je energieloket positioneert en daarin bewuste keuzes te maken. Wat is het doel en op welke doelgroep(en) richt je je? Welke ondersteuning kan jij je inwoners aanbieden? Ga je voor een minimale variant of juist een maximale variant? En hoe kun je de klantreisgedachte gebruiken om je energieloket zo gebruiksvriendelijk mogelijk in te richten? In deze sessie doe je inspiratie op, leer je hoe andere gemeenten het aanpakken en ga je zelf aan de slag om tot een aanpak op maat voor jouw gemeente te komen. Deze sessie biedt praktische handvatten voor iedereen die betrokken is bij het gemeentelijke E-loket.

Met: Remmert van Haaften en Greet Ruitenberg

Wijkgerichte aanpak netverzwaring

De elektriciteitsnetten lopen steeds vaker tegen hun grenzen aan. Dit geldt ook voor het laagspanningsnet in de gebouwde omgeving. Nu al horen we regelmatig over zonnepanelen die worden afgeschakeld op hele zonnige dagen en de verwachting is dat de problemen in de komende jaren verder zullen toenemen. Niet alleen de invoedingskant van elektriciteit, ook de afnamekant (bijvoorbeeld het gebruiken van een warmtepomp of het opladen van een elektrische auto) krijgt te maken met een tekort aan capaciteit.

Om de problemen zoveel mogelijk te mitigeren of zelfs te voorkomen, is een gigantische versnelling nodig in de uitvoering van netverzwaringen in het laagspanningsnet. Daarbij speelt niet alleen Enexis een belangrijke rol, maar ook jullie als gemeenten. Samen moeten we deze klus gaan klaren. Dit vraagt om goede onderlinge afstemming en duidelijke processen. Hoe we dat precies gaan doen, daar willen we in de werkplaats over na gaan denken.

De werksessie van 16 november is de 2e van een reeks van 3 sessies (19 oktober, 16 november & 14 december). Het is fijn maar niet noodzakelijk om bij alle sessies aanwezig te zijn. Laat je dus vooral niet tegenhouden als je op 1 of 2 van de sessies niet aanwezig kon of kunt zijn.

Tijdens de sessies zullen we op een interactieve manier toewerken naar de volgende resultaten:

  • Begrip creëren voor nut- en noodzaak van versnelling netverzwaring laagspanningsnet;
  • Inzicht geven in werkwijze van de wijkgerichte aanpak (gebiedsgerichte grootschalige verzwaring van het elektriciteitsnet in een wijk of buurt) vanuit Enexis;
  • Ontwikkelen van een Overijsselse aanpak, met onder andere:
    • stappenplan,
    • organisatievorm,
    • blauwdruk voor overkoepelende afspraken

Neem vooral ook je collega’s mee! Dit onderwerp raakt een groot aantal afdelingen en rollen binnen een gemeente. Denk bijvoorbeeld aan RO, vergunningverlening, communicatie en beheerders. Het beperkt zich dus niet tot energie- en warmtetransitie.

Met: Rachel Marty, Enexis

Ontzorgingsprogramma MKB en bedrijventerreinen

In de (besloten) vervolgsessie over het ontzorgingsprogramma MKB en bedrijventerreinen gaat NEO samen met gemeenten en bedrijven verder met het vormgeven van het ontzorgingsprogramma.

Met: Luuk van den Bosch

TRIK: Toekomstbestendige Renovatie met Integrale Kwaliteitsborging

Om de missie van een CO2-vrije gebouwde omgeving in 2050 te verwezenlijken is een snelle toename van het aantal jaarlijkse toekomstbestendige renovaties noodzakelijk. De gefragmenteerde samenwerking in de bouwketen, zowel technisch als organisatorisch, wordt gezien als het belangrijkste probleem dat het tempo en de kwaliteit van renovaties belemmerd. Windeheim werkt samen met een grote groep partners (overheid en bedrijfsleven) aan een onderzoeksvoorstel met als doel: handelingsperspectieven bieden voor een integrale aanpak voor het renoveren van woningen om de transitie te versnellen voor een positief effect met minimale inzet van materialen. Het onderzoeksvoorstel toetsen we graag bij jullie. Voorzie jij ons van goede feedback die we mee kunnen nemen?

Met: Jeike Wallinga & Mirjam Selhorst (Kennisloket Windesheim)

 

Tot snel in de werkplaats!

Waar en wanneer

Iedere tweede donderdag van de maand is de werkplaats in Twente: 

ConnectU (Universiteitsgebouw)
Ariënsplein 1
Enschede 

Iedere derde donderdag van de maand is de werkplaats in West-Overijssel 

Brainz
Lübeckplein 68
Zwolle 

Aanmelden is niet nodig, je kan gewoon binnenlopen. Als je je wel aanmeldt, dan krijg je alle informatie in je mailbox en de uitnodiging in je agenda.  

  • Ik wil graag naar de werkplaats in Zwolle (West-Overijssel)
  • Ik wil graag naar de werkplaats in Enschede (Twente)

Dit is wat we doen