Home Kennisplein Werkplaats Twente – 12 mei

Werkplaats Twente – 12 mei

Terugblik sessie Lokaal eigendom

Lokaal eigendom krijgt steeds verder vorm in Twente. Lokaal eigendom betekent dat de samenleving uit de lokale gemeenschap eigenaar of mede-eigenaar zijn van een energieproject. Hoe doe je dit? Zowel bij energie-opwek als bij warmteprojecten.

Bekijk hier de kennisbank van Lokale energie Overijssel

Bekijk hier de presentaties terug:

220126_Lokaal Eigendom RES Twente versie definitief 20220512 werkplaats LE RES Twente

20220512 werkplaats LE RES Twente

 

Aanpak bedrijven met hoog energieverbruik

Het doel van de werksessies in zowel Twente als West-Overijssel is om de 0-situatie vast te stellen op bedrijventerreinen.  

Met behulp van data heeft de Provincie een eerste opdeling gemaakt in bedrijventerreinen, te weten:  

  1. Bedrijventerreinen met 1 of meerdere Cluster 6 bedrijven (> 1 miljoen m3 aardgasverbruik) 
  2. Bedrijventerreinen waar de bedrijven gezamenlijk meer dan 1 miljoen m3 en/of 5 miljoen kWh verbruikten en 3. Bedrijventerreinen die buiten de scope van 1 en 2 vallen.

Tijdens de inloopsessies werd duidelijk dat enkele gemeenten al met eigen data een aanpak voor bedrijventerreinen hadden en anderen één of meerdere bedrijventerreinen geselecteerd hadden waar een aanpak op werd ontwikkeld. 

Verschillende gemeenten waren zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden van zon op bedrijfsdaken en de huidige gas- en elektriciteitsgebruiken per bedrijventerrein, maar hadden ook behoefte aan inzicht in de proceswarmte en procestemperaturen. 

Verschillende gemeenten zijn toezeggingen gedaan om de data meer te specificeren op bedrijfsterreinniveau, andere gemeenten hebben zelf al voldoende inzicht. 

 

Business case daken geschikt maken voor zonne-energie

Bij het realiseren van zonne-energie op dak lopen bedrijven tegen verschillende uitdagingen aan. De huidige dakopbouw van constructie en isolatie kunnen ook een belemmering zijn om geen zonne-energie te realiseren. Vanuit het startteam is aan de hand van diverse businesscases gekeken welke dak verbeteringen aan het dak kunnen worden uitgevoerd, waardoor het dak geschikt is voor zonne-energie en er een goede financiële businesscase blijft bestaan.   

Eindrapportage constructieve beperkingen – finaal

2022-05-12 NEO Werkplaatsen – Uitdagingen BC Zon-op-bedrijfsdaken