Home Kennisplein Technische keuzes in warmtenetten

Technische keuzes in warmtenetten

Online sessie

Cleantech Regio organiseert een reeks kennissessies over warmtenetten. De volgende sessie is op vrijdag 5 maart en heeft als thema technische keuzes in warmtenetten. Deelname aan deze sessie staat open voor professionals vanuit gemeenten, provincies, energiecoöperaties, warmtebedrijven en kennis-en onderwijsinstellingen, die betrokken zijn bij warmtenet en warmtenetprojecten.

 

Welke technische keuzes maak je in het ontwerp van een warmtenet? Een warmtenet in essentie: een warmtebron – een transportleiding – een eindgebruiker. Het type warmtebron, de transportleiding en de levering bij de eindgebruiker bepalen hoe het warmtenet eruit ziet.

Warmtebronnen

Er zijn verschillende type warmtebronnen zoals rioolwater (lage temperatuur) en industriële restwarmte (hoge temperatuur). In bepaalde toepassingen moet de warmte uit een bron tijdelijk worden opgeslagen in de bodem. Tussen bron en eindgebruiker zit de warmteleiding. De mate van leidingisolatie en de lengte van de leidingen zijn belangrijk.

 

Temperatuur

De temperatuur van het water, dat aan de eindgebruiker wordt geleverd, is heel bepalend. Bij een lage temperatuur is extra isolatie van de woning nodig en een warmtepomp. Voor een hoge temperatuur moet een bron beschikbaar zijn die de warmte langdurig kan leveren.
Met de keuze van een type warmtenet leg je ook vast hoe deze in de toekomst wordt ingezet. Zo kan een lage temperatuur warmtenet niet werken als een hoge temperatuurnet. Deze technische vragen en keuzes komen aan bod in deze kennissessie, waarbij we dieper ingaan op diverse (generaties) warmtenetten en het Zonnet.

 

Video- minimasterclass en interactieve sessie

Deelnemers ontvangen voorafgaand aan en ter voorbereiding op de interactieve sessie twee video-minimasterclasses van experts. Tijdens de interactieve sessie is er ruimte voor vragen aan de sprekers en het onderling uitwisselen van kennis. Ook wordt kennismateriaal ter beschikking gesteld.

  • Richard van Leeuwen, lector duurzame energievoorziening (Saxion), gaat in op de technische keuzes die je kunt maken in een warmtenet. Hoe werkt de nieuwste generatie warmtenet: de 4e generatie? Wat zijn de voordelen en wat zijn belangrijke randvoorwaarden?
  • Eelco Fortuijn (Spaargas) en Sam de Guchteneire (gemeente Haarlem) gaan, ieder vanuit hun eigen rol, in op het Zonnet warmteproject in Haarlem. Dit is een lange temperatuur warmtenet, zonnecollectoren vormen de warmtebron. De warmte opgewekt in de zomer wordt opgeslagen in de bodem en gebruikt in de winter. De bestuurlijke aspecten komen ook aan bod.

 

Kennisnetwerk warmtenetten

De sessie ‘technische keuzes maken in warmtenetten’ is de derde uit een reeks van kennissessies rondom warmtenetten, die de Cleantech Regio organiseert. In 2021 volgen sessies rondom onderwerpen als wet- en regelgeving, de energiemix, het betrekken van bewoners en de warmtebronnen strategie.

 

Aanmelden

Wil jij ook stappen zetten met warmtenetprojecten in de Cleantech Regio? Aanmelden voor deze sessie op vrijdag 5 maart van 15.00 tot 16.30 uur kan door een mail te sturen naar marcelvandermaal@cleantechregio.nl, uiterlijk 1 maart, o.v.v. aanmelding sessie warmtenet. Vragen? Neem contact op met Marcel van der Maal via marcelvandermaal@cleantechregio.nl of 06-33620863.