Home Kennisplein Kennisfestival Lokale Energie Overijssel

Kennisfestival Lokale Energie Overijssel

Door de nieuwe coronamaatregelen hebben we het Kennisfestival helaas moeten verplaatsen naar volgend kalenderjaar. 

Donderdag 25 november is hét Kennisfestival Lokale Energie Overijssel. Een bijeenkomst die volledig in het teken staat van de energietransitie en de partijen die op lokaal niveau het verschil kunnen maken: lokale energie-initiatieven, overheden en netbeheerders.

Wat betekenen lokale initiatieven voor de energietransitie en hoe kun je als initiatief projecten realiseren? Lokaal eigendom staat centraal. Tijdens een gevarieerd programma met diverse workshops delen mensen uit de praktijk hun kennis en ervaringen over lokale energieopwekking, samenwerking en financieringsmogelijkheden. Gastspreker is Mark de Lat, als partner en organisatieadviseur werkzaam bij Eshuis Accountants en Adviseurs en voorzitter van Stichting Betekeniseconomie Twente.

 

Wanneer:
Donderdag 25 november 2021, vanaf 15.30 tot 21.15 uur

Waar:
Cogas, Rohofstraat 83 te Almelo

 

Ik meld me aan voor het kennisfestival!

 

 

Programma

15.30 u Inloop met koffie en thee
16.00 u Welkom door presentator André van der Zee
16.30 u  Workshopronde
 17.45 u  Pauze met vegetarisch buffet
19.00 u Inleiding door Mark de Lat: Kijk als een kind en besluit als een volwassene!
Mark is zowel vanuit de Stichting Betekeniseconomie Twente als de Coöperatie Kennispark geeft Energie betrokken bij tal van transitievraagstukken. Vraagstukken waarbij hij zich met regelmaat verwonderd. Hij deelt zijn verwonderingen en daagt je uit te kijken als een kind en te besluiten als een volwassene.
19.45 u Workshopronde
21.00 u Afsluiting
21.15 u Gelegenheid tot napraten met een drankje

 

Workshops
Bekijk hieronder de verschillende workshops waar je uit kunt kiezen.

1. Hoe start je een lokaal energie-initiatief?

Je ziet allerlei kansen en wilt graag in je eigen dorp of wijk aan de slag met energieopwekking of -besparing. Hoe doe je dat? Welke stappen zet je en hoe boek je snel resultaat? Welke financiële en inhoudelijke ondersteuning is er voor je beschikbaar in Overijssel? In een interactieve sessie beantwoorden we deze vragen en gaan we samen aan de slag met jouw idee.
Arien Scholtens (de-A en LEI-Coach) en Linda van IJzendoorn (Natuur en Milieu Overijssel)

2. Zon op dak, hoe pakken we dat aan?

Hoe vind je als lokaal energie-initiatief een geschikt dak voor je SCE-project, hoe overtuig je dak-eigenaren en hoe zit het met verzekeringen en overeenkomsten? Enschede Energie heeft een praktische leidraad ontwikkeld hoe je een project van begin tot eind kunt uitvoeren. Een workshop waar je ook terecht kunt met al je praktische vragen.
Pieter van der Woude (Enschede-Energie) en Guido Bakema (Lei-coach)

3. Draagvlak bij grootschalige opwek

Veel grootschalige energieprojecten komen niet van de grond vanwege weerstand in de omgeving. Hoe zorg je voor lokaal draagvlak bij jouw grootschalige projecten? In de gemeente Haaksbergen hebben Energie Coöperatie Haaksbergen en Pure Energie daar de nodige ervaring mee. Graag delen ze hun kennis en ervaringen en gaan het gesprek met je aan.
Cor Kraal (Energie coöperatie Haaksbergen) en Ira Hesp (Pure Energie)

4. De financieringsmogelijkheden van energieprojecten.

De ontwikkeling en realisatie van projecten voor het opwekken van duurzame energie vergen veel tijd en energie van lokale energie initiatieven. Naast doorzettingsvermogen heb je geld nodig. In deze workshop zetten we de mogelijkheden op een rijtje en nemen we je mee op weg naar het beste loket voor jouw financieringsbehoeften. We gaan daarbij in op zowel de ontwikkeling als op de realisatie. Wat kan er mogelijk worden gefinancierd? Door wie en tegen welke voorwaarden? Aan welke criteria moet je voldoen?
Gerard Brakkee (LEIF-coördinator) en Bernard Stornebrink (Energiefonds Overijssel)

5. Netcapaciteit en innovaties: wat is er mogelijk?

Met alle duurzame energie die we met zijn allen opwekken, raakt het elektriciteitsnet overbelast; de pieken in opwek, zijn niet gelijk aan de pieken in verbruik. Behalve dat netbeheerders nieuwe kabels leggen om de capaciteit te vergroten, wordt er ook gezocht naar nieuwe oplossingen. Deze workshop geeft een doorkijkje met welke innovaties er geëxperimenteerd wordt: Wat is de toekomst op het gebied van opslag? En wat kun je nu al doen om de netcapaciteit zo goed mogelijk te benutten?
Dirk Jan Masselink (Provincie Overijssel) en Robbert Cornelissen (Coteq)

6. Mooie en biodiverse zonnevelden

Zonnevelden spelen een belangrijke rol in de energietransitie, maar hebben ook een enorme impact op de ruimte. Hoe kun je met de bouw van jullie zonneveld naast duurzame energie ook positief bijdragen aan de biodiversiteit en de omgeving? In deze workshop bespreken we de landelijke ontwikkelingen op dit thema en delen praktische tips en ervaringen vanuit het zonnepark De Boterbloem van Energiecoöperatie Oldemarkt.
Hans Schiphorst (EC Oldemarkt) en Wendy Oude Vrielink (Natuur en Milieu Overijssel)

7. Hoe geef je lokaal eigendom vorm? 

In het Klimaatakkoord is de ambitie afgesproken dat 50% van de grootschalige opwek op land in lokaal eigendom komt. Wat betekent dit concreet en wat is er nodig om dit te realiseren? Met voorbeelden uit de praktijk laten we zien hoe je zeggenschap voor omwonenden kan organiseren, geldstromen ook daadwerkelijk lokaal houdt en acceptatie in de omgeving vergroot. Wat moet een gemeente hiervoor doen en welke rol spelen lokale energie-initiatieven hierbij?
Els Holsappel (participatie Nationaal Programma RES) en Leander Broere (Natuur en Milieu Overijssel)

8. Bewoners helpen bij het verduurzamen van hun woning

Op termijn moeten we allemaal van het aardgas af, en energiebesparing is een goede eerste stap. Best ingewikkeld voor veel woningeigenaren! Want wat betekent dat voor een woning? Welke maatregelen kun je nu al nemen, en hoe weet je dat je een goede keus maakt? Als energie-initiatief of gemeente kun je mensen helpen hiermee aan de slag te gaan. In deze workshop gaan we in gesprek over hoe je dit doet, aan de hand van ervaringen van Duurzaam Weerselo met collectieve inkoop, bewustwording en referentiewoningen.
Nick Nieuwe Weme (Duurzaam Weerselo)

9. Collectieve warmte voor en door de buurt

Als buurt- of lokaal energie-initiatief kun je uitgroeien tot een ‘warmte-schap’: een lokaal warmtebedrijf waar bewoners zelf zeggenschap over hebben. In 12 stappen werken we van een eerste idee naar een professioneel exploitatieplan voor een warmtebedrijf. Tijdens de workshop worden enkele succesvolle bewonersinitiatieven vertoond.
Miranda Scheffer (Cogas) en Bram Reinders (Duurzaam Aadorp)

10. Samen maken we het verschil! Alleen in de avond, met name voor bestuurders!

De energieopgave is enorm. Overheden, bedrijven en lokale energie initiatieven doen hun uiterste best, maar krijgen het alleen niet voor elkaar. Samen wel, maar dat gaat niet vanzelf. Ambities en plannen schuren soms langs elkaar en leveren lang niet altijd nieuwe energie. Tegelijkertijd weten we dat we alleen samen het verschil kunnen maken. In deze workshop willen we graag met gemeentebestuurders en anderen in gesprek op zoek naar de mogelijkheden.
Mark de Lat (Eshuis accountancy) en Matthijs Nijboer (Natuur en Milieu Overijssel)