Home Actueel Betaalbare zonne-energie in Dalfsen dankzij samenwerking inwoners en bedrijven

Betaalbare zonne-energie in Dalfsen dankzij samenwerking inwoners en bedrijven

Dalfsenaren, verenigd in coöperatie ‘Dalfsen Stroomt’, wekken sinds maandag 3 december energie op. Dit doen ze met zonnepanelen op het dak van nabijgelegen houtbedrijf Foreco. Dankzij de samenwerking met Foreco kunnen inwoners, die op hun eigen dak geen zonnepanelen kunnen realiseren, toch duurzame energie opwekken en gebruiken. Het dak telt ruim 2.000 zonnepanelen, waarmee 200 huishoudens in en rond Dalfsen van stroom worden voorzien.

Dalfsen Stroomt is ontstaan op initiatief van vereniging Groen Gebogen, die als één van haar doelen heeft om de energie die in Dalfsen gebruikt wordt, zoveel mogelijk zelf duurzaam op te wekken. Zij zochten naar manier om mensen die geen of te weinig zonnepanelen op hun eigen dak kunnen installeren, toch te helpen aan zonne-energie. Dalfsen Stroomt maakt daarbij gebruik van een zogeheten postcoderoosregeling. Inwoners die in de postcodegebieden rondom Foreco wonen kunnen investeren in zonnepanelen. Zij krijgen dan hetzelfde belastingvoordeel als wanneer zij op hun eigen dak zonne-energie opwekken. De Triodosbank heeft een groot deel van de investering op zich genomen, waardoor de investering voor inwoners lager werd en daarmee ook betaalbaar voor mensen met een smallere beurs.

Lokale initiatieven

Dalfsen Stroomt is een mooi voorbeeld van een lokaal initiatief, waarin ondernemende inwoners de samenwerking zoeken met hun omgeving en gebruik maken van elkaars kracht. Lokale initiatieven zoals Dalfsen Stroomt zijn van groot belang voor een energieneutraal Overijssel in 2050. Ze zorgen o.a. voor draagvlak en bewustwording in de energietransitie. De Initiatievenmakelaars uit het programma Nieuwe Energie Overijssel hebben Dalfsen Stroomt in de opstartfase begeleid. Ook heeft de coöperatie gebruik gemaakt van de subsidie Lokale Energie-Initiatieven.

Aan de slag!

Wil jij ook samen met je dorp, wijk of buurt aan de slag met Nieuwe Energie? Het programma Nieuwe Energie Overijssel kan je hierbij helpen. Kijk voor meer informatie op onze pagina Inwoners.

Benieuwd naar andere postcoderoosprojecten of lokale initiatieven? Bekijk dan eens deze succesverhalen: