Home Kennisplein Vraagstuk “Voorzieningen ook in de toekomst betrouwbaar en betaalbaar houden”

13 juli 2020

Vraagstuk “Voorzieningen ook in de toekomst betrouwbaar en betaalbaar houden”

Duurzame oplossing voor cruciale voorzieningen

Vele kleintjes maken één grote. Dat is de gedachte achter dit innovatievraagstuk. Door voorzieningen in het buitengebied zelfvoorzienend te maken, kun je besparen op de energiekosten én wordt het netwerk minder belast.

Detmer Hoekstra werkt als beleidsmedewerker gebouwen en gronden bij de gemeente Hardenberg. Hij legt uit waar de gemeente naar op zoek is. “Binnen onze gemeentegrenzen vind je veel dunbevolkt gebied. Hier zijn natuurlijk wel allerlei belangrijke voorzieningen, zoals telecommasten, gemalen voor riolering en straatverlichting. Deze voorzieningen zijn van cruciaal belang voor de leefbaarheid en veiligheid van het platteland. Maar ze worden door relatief weinig mensen gebruikt en ze staan ver uit elkaar. Hierdoor heb je veel leidingwerk en bekabeling nodig en zijn ze duur in de aanleg en het onderhoud. Om ervoor te zorgen dat deze voorzieningen ook in de toekomst betrouwbaar en betaalbaar blijven, is het interessant om te onderzoeken of we ze zelfvoorzienend kunnen maken.”

Minder belasting van het netwerk

Het zelfvoorzienend maken van deze faciliteiten heeft nog een ander belangrijk voordeel. Detmer: “Het elektriciteitsnetwerk in het buitengebied heeft een beperkte capaciteit. Dat is in heel Nederland een bekend probleem. Terwijl deze gebieden zich juist goed lenen om energie op te wekken. Je hebt er bijvoorbeeld de ruimte om zonneparken aan te leggen. Alleen heeft het netwerk daar nu te weinig capaciteit voor, waardoor dit soort parken op veel plekken nog niet mogelijk zijn. Als we ervoor kunnen zorgen dat we de basisinfrastructuur, zoals gemalen en telecommasten afkoppelen, belast je het netwerk minder. Zo ontstaat er meer ruimte.”

Denk groot

“Als het gaat om zelfvoorzienend maken, kun je denken aan eenvoudige oplossingen. Zoals bijvoorbeeld een lantaarnpaal met een eigen zonnepaneel waardoor hij overdag oplaadt en ’s avonds brandt. Maar ik ben ook benieuwd naar oplossingen op grotere schaal, waardoor we meerdere voorzieningen in één keer zelfvoorzienend kunnen maken. Als er zo’n soort systeem komt, weet ik zeker dat er een hele grote markt voor je innovatie is. Dan kun je overal in het buitengebied van Nederland aan de slag.”

Op zoek naar energie-innovaties in Overijssel

Een energieneutraal Overijssel in 2050, dat is de ambitie van Nieuwe Energie Overijssel en de provincie Overijssel. Daarom zoeken we samen met onze partners de gemeenten Zwolle en Hardenberg en woningcorporaties Welbions en Delta Wonen oplossingen om woningen te verduurzamen, voorzieningen toekomstbestendig te maken en energie op te slaan. Heb jij de ideeën waarmee we aan de slag kunnen? Dan komen we graag met je in contact. Op overijssel.nl/startupinresidence lees je alles over de procedure rondom deze bijzondere aanbesteding. We selecteren maximaal drie oplossingen per vraagstuk en hebben ruimte voor in totaal twintig goede oplossingen.

De geselecteerde partijen krijgen een ontwikkelbudget van 25.000 euro om in samenwerking met de afnemers de oplossing uit te werken in een businesscase. Vervolgens testen we de oplossing in de praktijk. Als het product of de dienst goed aansluit bij de vraag, kunnen we de innovatie direct inkopen.

Vragen? De meest gestelde vragen hebben we al voor je beantwoord. Lees hier de FAQ.

Interesse?  Inschrijven voor de aanbesteding kan tot 30 september 2020.

Heb je een energie-innovatievraag waar je ondersteuning voor zoekt, kijk dan ook eens wat het Startteam voor je kan betekenen!