Startteam Energie-innovatie maakt energiearm melk conserveren mogelijk
‘Melk is goed voor elk’ luidt al jarenlang het motto. Melk is gezond zolang het niet bedorven is. Pasteuriseren is een methode om de melk langer houdbaar te maken, maar dit proces kost veel energie. PEF Technologies werkt aan een innovatief, energiearm alternatief voor het conserveren van melk. Het Startteam Energie-innovatie (inmiddels Supportteam) ondersteunt deze start-up bij de ontwikkeling van hun bedrijf.
Unieke technologie in voedingsindustrie
PEF Technologies is gespecialiseerd in pulsed power technologie. De directeuren Valeriy en Yulia Mitko hebben kennis en ervaring opgedaan met deze gepulste vermogenselektronica en de ontwikkeling van nanoseconde pulse-generatoren die een bacteriëndodende werking hebben. Om deze technologie te benutten in de voedingsindustrie, heeft het tweetal in 2018 PEF Technologies BV opgericht. Vanwege zijn jarenlange ervaring in de zuivelsector is Meeuwes Buiten begin 2020 het directieteam van het bedrijf komen versterken. Nu werken ze samen aan een innovatief en energiezuinig prototype voor het conserveren van melk en andere dranken.
Energiebesparing van 80 procent
“We hebben veel unieke knowhow opgedaan waarmee we de voedselindustrie goed van dienst kunnen zijn. Het voordeel van deze nanoseconde pulse-technologie is dat voedselproducten niet verwarmd worden, zoals dat bij het pasteuriseren plaatsvindt,” legt Yulia Mitko uit. “Door thermische behandeling (>72 ֯C) van voedsel gaan niet alleen bacteriën dood, maar ook eiwitten en andere voedingsbestanddelen, waardoor de smaak van het product veranderd. Bij onze methode is de temperatuur na de behandeling van het product lager dan 40-50 ˚C. De smaak en de kwaliteit blijven onaangetast en bovendien bespaart deze manier van conserveren enorm veel energie en CO2. Deze methode gebruikt maar liefst 80 procent minder energie dan pasteuriseren! Om voedsel veilig te consumeren was verwarmen tot nu toe het enige alternatief. Wij kunnen daarin nu echt het verschil gaan maken.”
Stroomstootjes prikken bacteriën lek
Nanoseconde PEF-behandeling is gebaseerd op fenomeen dat bekend staat als ‘elektroporatie’ van celmembranen. Valeriy Mitko: “De nanoseconde pulsen zijn stroomstootjes die de bacteriën in melk als het ware lek prikken. Zo wordt het bederf van het voedselproduct tegengegaan zonder aantasting van eiwitten, vitamines, antioxidanten en pigmenten. Doordat de eiwitten in tact blijven, ontstaat er bovendien geen vetvorming. En dat levert tijdwinst en kostenbesparing op bij het schoonmaken van de machines.”
- De directie van PEF Techologies (vlnr. Meeuwes Buiten, Yulia Mitko en Valeriy Mitko) toont de proefopstelling van de nanoseconde PEF-methode.
- Principe PEF Technologie
Hoe heeft het Startteam geholpen?
Voor de verdere ontwikkeling van deze methode heeft PEF Technologies contact gezocht met het Startteam Energie-innovatie van Nieuwe Energie Overijssel voor advies en begeleiding. Via een innovatiescan is gebleken dat deze methode veel potentie heeft en bijdraagt aan de energietransitie. Toen ook de markt positief reageerde op deze conserveringsmethodiek, gaf dat extra vertrouwen voor het ontwikkelen van een installatieprototype. Het Startteam heeft de financieringsmogelijkheden voor PEF Technologies onderzocht en hen begeleid bij de subsidieaanvraag EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Deze financiering is bedoeld om de ontwikkeling van de technologie klaar te stomen voor de marktintroductie. In de huidige ontwikkelingsfase helpt het Startteam bij het vinden van de eerste klanten (launching customers) die met het prototype van de installatie 100 liter melk per uur willen gaan conserveren.
Vol vertrouwen
Zodra groen licht is gegeven op de financiering, wil PEF Technologies letterlijk de boer op. Ze wil in eerste instantie bij lokale en regionale kaas- en zuivelboerderijen dit product aan de man te brengen. Later zullen zij ook de industriële zuivelverwerkers overtuigen van hun product ter verbetering van de voedselkwaliteit en de verduurzaming van het productieproces. “Deze innovatie willen we uiteindelijk wereldwijd uitrollen. Het is echt de moeite waard voor de volksgezondheid en voor het duurzaam energiegebruik. Met het netwerk en de expertise van het Startteam Energie-innovatie komen we stap voor stap verder. Ons unieke idee gaat werkelijkheid worden. Daar hebben we alle vertrouwen in,” concludeert Meeuwes Buiten.
Meer weten over het Startteam Energie-innovatie?
Lees uitgebreide informatie over het Startteam of download de flyer NEO Innovatie – Wat biedt het Startteam.
Inhoudelijke vragen over projectvoorstellen of ideeën? Neem contact op met Constantijn Cox, tel. 06 48201631. Heb je algemene vragen over het Startteam of over energie-innovatie in de provincie Overijssel? Contactpersoon is Jesse Zwiers, js.zwiers@overijssel.nl (tijdelijke vervanger van Tess Ruiterkamp, tel. 06 1074 0982).