Hoe leg je bewoners eenvoudig uit wat aardgasvrij wonen inhoudt?
In 2030 moeten 1,5 miljoen bestaande woningen in Nederland van het aardgas af zijn. Deze opgave uit het Klimaatakkoord plaatst gemeenten voor een complexe uitdaging. Hoe ga je dat doen en wat betekent aardgasvrij wonen in de praktijk? Hoe vertel ik de inwoners van mijn gemeente wat zij kunnen verwachten?
Heldere uitleg van aardgasvrij wonen
Om bewoners goed te informeren en voor te bereiden op deze verandering in de komende jaren is heldere communicatie belangrijk. De gemeente Apeldoorn heeft een online themabijeenkomst gehouden, waarin Machiel Karels van Buro Loo heel begrijpelijk en op een eenvoudige manier toelichting geeft over wat je als woningeigenaar kunt verwachten. De technische mogelijkheden van warmtepomp, groen gas en warmtenet passeren de revue, maar ook met welke praktische aanpassingen in huis je rekening moet houden. Bovendien wordt in de video uitgelegd wat de gevolgen zijn voor de portemonnee en het wooncomfort. Een prachtig voorbeeld hoe gemeenten en energieloketten hun inwoners eerlijk en duidelijk kunnen informeren over maatregelen die nodig zijn voor het aardgasvrij maken van de woning.
De volledige themabijeenkomst Aardgasvrij Apeldoorn is ook te bekijken via Youtube.
Contactpersoon bij Nieuwe Energie Overijssel
Voor informatie over Aardgasvrije Wijken kun je terecht bij het Expertiseteam Gebouwde Omgeving van Nieuwe Energie Overijssel.