10 september 2019
Dragen energie verbruiksmanagers bij aan het energiebewustzijn?
Technisch is op het gebied van energietransitie al veel mogelijk, maar hoe krijg je bewoners echt betrokken bij en overtuigd van duurzaamheid? Energieverbruiksmanagers zijn apps, websites of apparatuur die kunnen bijdragen om bewuster met energie om te gaan.
Meten is weten
Veel huishoudens hebben al een slimme meter en vanaf 2023 is deze voor woningeigenaren met zonnepanelen verplicht. Koppel je je slimme meter aan een energieverbruiksmanager, dan zie je heel eenvoudig hoeveel energie je verbruikt en opwekt. Pieken of een hoog sluimerverbruik zijn gemakkelijker te verklaren. Met een energieverbruiksmanager hebben bewoners doorlopend inzicht in hun energiegedrag en kosten. Deze bewustwording helpt om het energiegedrag te veranderen of bijvoorbeeld bepaalde apparaten te vervangen. Meten is weten.
De voordelen van een energieverbruiksmanager
Een energieverbruiksmanager maakt energie besparen voor bewoners eenvoudiger en leuker. Deze voordelen stimuleren het energiebewustzijn van bewoners.
- Direct persoonlijk inzicht in en meer controle over je energieverbruik
Energieverbruiksmanagers laten het effectief het energieverbruik zien, maar kunnen je ook helpen om doelen te stellen en deze te bereiken. Je kunt het bijvoorbeeld meteen het effect zien als de verwarming lager wordt gezet of de verlichting uitgaat in kamers waar niemand is. - Compleet overzicht van besparing op stroom en gas
Om goed inzicht te krijgen in hoeveel energie je bespaart en waaraan, kunnen bewoners het beste kiezen voor een energieverbruiksmanager die zowel gas- als stroomverbruik laat zien. Dat geeft een compleet overzicht van al het energieverbruik in huis, zowel van alle apparaten als voor verwarming en warm water. - Geen verrassingen achteraf
Energierekeningen krijg je maar één keer per jaar. Door een energieverbruiksmanagers vaak te checken weet je snel wat je verbruikt. Dit kan onverwachte hoge energiekosten voorkomen. Ook kun je tussentijds het voorschotbedrag via je energieleverancier aanpassen.
Welke energieverbruiksmanager is geschikt?
Door de komst van slimme meters zijn veel nieuwe tools en apparaten op de markt gekomen die duidelijk inzicht geven in het energieverbruik. Maar welke kies je? Welke aspecten zijn belangrijk voor de toepassing van de energieverbruiksmanager?
- Budget
Sommige energieverbruiksmanagers zijn gratis, andere energieverbruiksmanagers kosten honderden euro’s. - Welke informatie is gewenst?
Energieverbruiksmanagers kennen verschillende mogelijkheden van data. Lang niet iedereen heeft alle details nodig. Is het belangrijk om ook de productie van zonnepanelen weer te geven of het verbruik van losse apparaten, zoals koelkast of wasmachine? Bepaal vooraf welke informatie gewenst is. - Hoe vaak is informatie nodig?
De één kiest voor een energieverbruiksmanager die real-time het verbruik laat zien en zelfs zelf suggesties kan doen welke apparaten verantwoordelijk zijn voor het verbruik. Een ander heeft voldoende aan inzicht in het verbruik per dag. - Welke medium voor weergave?
De resultaten van de energieverbruiksmanager kunnen op diverse manieren worden weergegeven. Er zijn mogelijkheden voor een display in huis. Vaak kun je de data tijd- en plaats-onafhankelijk benaderen via een app op de telefoon of een online tool. - Bruikbaar bij elke energieleverancier
Let erop dat de energieverbruiksmanager ook na overstappen op een andere energieleverancier bruikbaar blijft.
Meer weten over energieverbruiksmanagers?
- Raadpleeg het energieloket in uw gemeente of neem contact op met Nieuwe Energie Overijssel via nieuweenergie@overijssel.nl
- Milieu Centraal over energieverbruiksmanagers
- Consumentenbond over energieverbruiksmanagers
Ook interessant?